Etusivu  »  Uutiset  »  Tilintarkastusvelvollisuuden rajoihin esitetään korotuksia

Tilintarkastusvelvollisuuden rajoihin esitetään korotuksia

Tilintarkastuslaki tarkastellut valtionvarainministeriön työryhmä ehdottaa, että mikroyritykset jätettäisiin tilintarkastusvelvollisuuden ulkopuolelle. Tilintarkastusvelvollisuuden rajat nostettaisiin kirjanpitolain mikroyritysrajojen tasalle. Nämä rajat ovat tase 350.000 €, liikevaihto 700.000 € ja palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä. Näistä raja-arvoista saa ylittyä enintään yksi. Nykykäytäntöön nähden rajat noin kolminkertaistuvat.

Nykyisin n. 60 000–75 000 yritystä (Suomen 280 000 yrityksestä) on lakisääteisen tilintarkastuksen kohteena. Mikäli rajoja nostettaisiin mikroyritystasolle niin, että mikroyritykset rajattaisiin tilintarkastusvelvollisuuden ulkopuolelle, noin 30 000 yritystä olisi tilintarkastusvelvollisuuden piirissä. (lähde: Taloushallintoliitto)

Uudistukset tavoitteena on pienyritysten tilintarkastusvelvollisuuden keventäminen. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi rahoittajat vaativat tilintarkastuksen suorittamista, vaikka tilintarkastuslain mukaan velvoitetta ei olisikaan. Kyseessä on vasta työryhmän ehdotus, joten lopullisia nämä muutokset eivät vielä ole.